ВИШЕ ОД 700 ТАКМИЧАРА ТРЧАЋЕ У НЕДЕЉУ АПАТИНСКИМ УЛИЦАМА, МЕЂУ ЊИМА И ПРЕКО 70 АПАТИНАЦА

18.10.2024.

28. Дунавски полумаратон, једна од најважнијих спортских манифестација у Апатину, био је тема данашње конференције за медије. На конференцији су говорили Горан Чегар и Марија Бубало, представници Атлетског клуба Апатин, који је организатор догађаја, и заменик председнице општине Апатин, Радован Ђукић.

Горан Чегар изразио је понос што Атлетски клуб Апатин већ 28. пут организује полумаратон, нагласивши да манифестација има тенденцију даљег развоја. Ове године, више од 700 тркача и тркачица из 12 земаља трчаће апатинским улицама. Посебно га радује чињеница да је Српски атлетски савез доделио Атлетском клубу Апатин част да буде организатор и домаћин Првенства Србије за сениоре и сениорке, на којем ће учествовати такмичари из 15 клубова. Чегар је истакао:

„Захваљујем се Општини Апатин која је препознала значај ове манифестације, и што је Одлуком Скупштине општине Апатин догађај проглашен манифестацијом од посебног значаја за наш град. Поред спортског, догађај је изузетно важан и у туристичком смислу, јер окупља велики број учесника и посетилаца, што доприноси промоцији Апатина.“

Чегар је најавио трке које ће се одржати у недељу, 20. октобра, а то су полумаратонска трка на 21 километар, која је уједно и Првенство Србије, трка на 10 километара, штафетна трка са два члана, за коју је пријављено преко 50 штафета, и дечија трка на 400 метара, где ће сви мали учесници добити медаље и дипломе.

Радован Ђукић је у име Општине Апатин поздравио представнике Атлетског клуба, нагласивши да је ова манифестација важна како у спортском, тако и у туристичком контексту. У свом обраћању, Ђукић је рекао:

„Општина Апатин препознала је значај Дунавског полумаратона и желимо да га уврстимо на спортску и туристичку мапу Војводине, Србије и целог региона. Бављење спортом је кључно за здравље, а овакви догађаји промовишу здраве стилове живота и окупљају људе различитих узраста. Ове недеље смо домаћини и Европског клупског првенства у куглању, а 28. Дунавски полумаратон ће бити круна ове спортске недеље.“

Ђукић се на крају захвалио Атлетском клубу Апатин, Спортском савезу Србије, Црвеном крсту Апатин, Специјалној болници за рехабилитацију "Јунаковић", јавним предузећима и свим људима добре воље који су помогли у организацији овог догађаја.

Марија Бубало из Атлетског клуба Апатин позвала је све суграђане да изађу у недељу, 20. октобра, и подрже тркаче:

„Позивамо све грађане да изађу на улице, испред својих кућа или у кафиће у центру града, и аплаузом подрже све тркаче. И најмањи знак подршке њима значи много и подстиче их да дају свој максимум.“

Информације о затварању саобраћаја
Старт полумаратона заказан је за 11 часова испред Бање Јунаковић, а трка ће пролазити кроз цео град. Улице које ће бити затворене до 14 часова су Пригревачка, од кружног тока до Улице Марка Орешковића, затим Улица Марка Орешковића до “Главне” улице, “Главна” улица, као и Дунавска улица до мотела, где је окрет тркача, након чега се враћају назад до Бање Јунаковић. Због ових затварања, пут ка селима Пригревица, Свилојево и Сонта биће затворен за саобраћај.