УСКОРО ДВА НОВА КЛУБА ПРИ ЦСР: КЛУБ ЗА ХРАНИТЕЉЕ И КЛУБ ЗА ДЕЦУ СА ПРОБЛЕМИМА У ПОНАШАЊУ

04.05.2018.

Глобални проблем сиромаштва није обишао ни нашу земљу, па тако ни нашу општину. Тренутно чак 16 посто грађана општине Апатин користи услуге Центра за социјални рад, а са чиме се ова установа итекако добро носи. У прилог томе говори чињеница о свему што је урађено при ЦСР у протеклом периоду, о чему све већ раније говорили, а што можете прочитати ОВДЕ

Планови Центра за социјални рад у текућој, 2018. години, као и за будућност, пре свега се тичу проширивања услуга социјалне заштите које могу да се пружају у нашој локалној заједници. Побољшање квалитета и одржавање стандарда већ постојећих услуга ЦСР, а које су лиценциране, такође су важан сегмент када је ова установа у питању.

- При Саветовалишту планирамо отворити два клуба. У питању су Клуб за хранитеље и Клуб за децу са проблемима у понашању. Први би пружао континуирану подршку хранитељским породицама из ооштине Апатин који имају децу на смештају, као и деци која се налазе на хранитељском смештају. Клуб за децу са проблемима у понашању бавио би се, пре свега, пружањем социо-едукативне подршке и саветодавно-терапијског рада деци која су починиоци прекршајних или кривичних дела, али и деци која из неких других разлога имају проблема у функционисању, било да је питање њиховог функционисања у породици, или школи, са вршњацима, или у било ком другом сегменту њиховог живота, а где се јављају одређена понашања која нису прихватљива, рекла је Николина Сучевић, вд директора ЦСР.

Према Речима Сучевићеве, Центар за социјални рад свакодневно унапређује свој рад. Запослени у овој установи, што се односи на стручне раднике, обавезни су да пролазе низ едукација, пре свега ради обнављања лиценци коју поседује сваки стручни радник ЦСР. Едукације су неопходне и због самог унапређења квалитета рада при овој установи.

- Један од планова за наредни период је реновирање и адаптација просторија које се користе за пружање услуге социјално становање у заштићеним условима. Ова услуга се пружа у три објекта, на две локације у Апатину. Један објекат се налази у улици Милоша Обилића, а друга два су у улици др Младена Стјановића. Тренутно у тим објектима борави 31 корисник. У питању су лица која ни на који други начин нису могла да обезбеде становање и да сами пронађу решење за свој смештај. Током идуће године реновираћемо те просторије, побољшати услове становања у њима, а што ће наравно резултирати задовољством корисника, као и бољим стамбеним условима у којима они живе, сазнајемо од директорке Центра за социјални рад.

Квалитетна брига о сиромашним слојевима друштва задатак је свих локалних заједница. Помоћ онима којима је иста потребна задатак је и сваког од нас појединачно. Добри и вредни људи чине добро друштво, а добро друштво је стуб добре државе. Ако сви заједно тежимо ка томе и понашамо се у складу са тим, не сумњамо да ће оних 16 посто с почетка текста врло ускоро пасти бар на 10.

Извор: www.025info.rs