ТИХОМИР СТАНИЋ И БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ ПОТПИС

20.09.2024.

Годинама уназад, Културни центар Апатин кроз фестивал кратке форме „Потпис“ отвара простор за неафирмисане уметнке да представе свој рад и стекну препознатљивост, док упоредо са тим апатинска публика има прилику да види и чује велика уметничка имена каква су ове године Тихомир Станић и браћа Теофиловић.

“Фестивал промовише културни дијалог, пружа простор за нове идеје и креативност, а присуство великих уметника доноси престиж и привлачи пажњу шире јавности. На овај начин, желимо да јачамо културну сцену и подстичемо уметнички развој у нашој општини”, каже директорица Општинског културнг центра Данијела Обрадовић.

Обрадовићева нам открива да ће “Потпис” ове године почети у среду 25. септембра од 19 часова у малој Сали проглашењем победника конкурса “Миодраг Борисављевић” за најбољу кратку причу, а након чега ће бити пројектована најбоља три филма са конкурса најбољег кратког филма, док ће сутрадан, 26.09. у великој сали од 20 часова бити одржан занимљив концерт са фолклорним и духовним мотивима.

“Браћа Теофиловић, Ратко и Радиша, су познати по свом специфичном стилу извођења традиционалне српске и балканске музике. Њихов рад је препознатљив по a capella певању, које комбинује аутентичне народне мелодије са модерним приступом. Врата Дома културе биће отворена, улаз се неће наплаћивати и позивам овом приликом све који су у прилици да дођу и уживају”, каже директорица КЦ Апатин.

Последњег дана фестивала, од 19 часова у галерији Меандер биће изложба “Еx Либрис” где ћемо се упознати са разноврсним и креативним радовима уметника.

“Посетиоци ће имати прилику да виде различите технике и стилове у стварању еx либрис-а, као и да сазнају више о њиховом културном и историјском значају, док уживају у богатству детаља и симболике ових минијатурних уметничких дела”, истиче Обрадовићева.

Сат времена касније, тачније од 20 часова у великој Сали, један од најцењенијих српских глумаца, познат по својој харизми и способности да оживи ликове из књижевности, Тихомир Станић, извешће монодраму нашег нобеловца “Иво Андрић – На Дрини ћуприја”, дела које је један од стубова српске и светске књижевности.

"Не пропустите прилику да уживате у маестралној изведби Тихомира Станића у монодрами 'Иво Андрић – На Дрини ћуприја'. Оживите једно од најважнијих дела српске књижевности на посебан начин, кроз интензивну и емотивну интерпретацију једног од најпознатијих српских глумаца. Улаз је бесплатан, дођите и будите део незаборавног уметничког догађаја!", поручује Данијела Обрадовић.