Расписивање међинародног тендера за избор Лучког оператера најкасније почетком следеће године

20.04.2017.

Директор Агенције за управљањем лукама, Вук Перовић, Срђан Љешевић, главни руководилац Центра за лучке делатности, директор Управе за слободне зоне Србије, Милан Ристић и Видак Томић, виши саветник Управе, посетили су општину Апатин где их је примио председник општине, Милан Шкрбић, са сарадницима.

Тема састанка било је усклађивање даљих мера које ће се предузети у вези са проглашењем лучког подручја у Апатину, а све са циљем како би се што пре расписао Међународни тендер за избор будућег лучког оператера.

Председник општине Апатин, Милан Шкрбић, презентовао је представницима Агенције за управљање лукама и Управе за Слободне зоне Србије пројекте са којима локална самоуправа планира решити саобраћајну инфраструктуру неопходну за функционисање будуће Луке Апатин. Он је истакао да је коридор 7 (Дунав) изузетно значајан за Апатин и додао да се покретањем лучког подручја може очекивати прилив становништва и дефицитарних кадрова у општину Апатин. Шкрбић је рекао и како општина има у плану ангажовати Техничку школу са домом ученика за формирање нових смерова за потребе будућег тржишта.

Милан Ристић, директор Управе за Слободне зоне Србије, истакао је како је ово први пројекат на ком заједно раде Агенција за управљање лукама и Управа за Слободне зоне Србије и како је Апатин јединствен случај у Србији јер има такву позицију да не постоји граница између Слободне зоне и Луке. Таква позиција, према Ристићевим речима, огроман је потенцијал за општину Апатин, као и Бродоградилиште, а које се такође налази у Слободној зони Апатин.

- Изузетно је важан наставак пројекта ревитализације железничке инфраструктуре и изградње складишних објеката, који би користио инвеститорима у Слободној зони али и будућем Лучком оператеру, додао је Ристић. Вук Перовић, директор агенције за управљање лукама, честитао је председнику општине Апатин проглашење лучког подручја и рекао да се тиме отвара ново поглавље за нашу општину. Истакао је да су припреме за тендер у току и да би његово расписивање могли очекивати до краја ове или у првој половини следеће године. Перовић је додао да је за сада једина обавеза општине Апатин базична припрема за расписивање тендера и прикупљање писама заинтересованости како би тендер о будућој концесији и избору оператера био што прецизнији.

Представници Агенције за управљање лукама и Управе за Слободне зоне Србије на састанку су истакли како су отворени за сву помоћ која је општини Апатин потребна код државних органа, а све са циљем како би се што пре створили услови за расписивање тендера за избор лучког оператера чиме би се остварио значајан корак ка отварању нових радних места.