Представници Покрајинског секретаријата и Покрајинског фонда за пољопривреду посетили општину Апатин

15.03.2017.

У великој сали Скупштине општине Апатин, пред великим бројем пољопривредника из апатинске општине, говорили су представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и Покрајинског фонда за развој пољопривреде.

Ово предавање организовано је од стране општине Апатин, домаћин је био Ђорђе Вигњевић, помоћник председника општине за пољопривреду, а говорило се о актуелним конкурсима и кредитима за које се дају субвенције.

Испред Покрајинског фонда за развој пољопривреде, присутнима се обратила Сандра Согић. Она је истакла како су од оснивања доделили чак 3.600 кредита, како нису профитабилни и постоје да би помогли пољопривреднике, а додала је и да су њихови кредити најповољнији. Каматне стопе износе од 1 до 1,5 посто, а у време грејс периода не рачунају интеркаралну камату, што значи да је период мировања период мировања у правом смислу те речи,без било каквих обавеза. Грејс периоди трају од 6 до 36 месеци.

Оно што је Согићева такође издвојила јесте чињеница да је код њих процедура аплицирања на конкурсе максимално поједностављена и да су они намењени малим и средњим пољопривредним произвођачима.

Милорад Малић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство похвалио се како је буџет овог секретаријата у 2017. години највећи до сада и тај вишак је опредељен управо за регистрована пољопривредна газдинства малих и средњих пољопривредних произвођача, а све у циљу како би подигли своју производњу на виши ниво.

Бесповратна средства у вредности од 1.400.000.000 динара намењена су регистрованим пољопривредним газдинствима на територији АП Војводине.