Предавање на тему ИПАРД програма за викенд у општини Апатин

10.02.2017.

У организацији локалне самоуправе, у суботу и недељу од 14:30 у великој сали скупштине општине Апатин, одржаће се саветовање на тему ИПАРД програма. Предавач ће бити начелник оделења за рурални развој министарства пољопривреде и заштите животне средине Драган Мирковић.

Почетак коришћења ИПАРД средстава у Републици Србији биће значајан за пољопривредну производњу у Србији из најмање два разлога. Прво, ЕУ фондови намењени пољопривреди повећаће се за неколико десетина процената, а средства намењена руралном развоју и до неколико пута. Тиме се средства намењена инвестиционој подршци значајно увећавају и подстиче се развој пољопривреде и њена припрема за озбиљну утакмицу на јединственом тржишту ЕУ. Друго, то ће бити тренутак којим Србија трасира пут ка Заједничкој пољопривредној политици ЕУ и отвара врата много значајнијим средствима (и до милијарде евра). Управо због тога неопходно је припремити све предуслове за интензивно коришћење ИПАРД фонда, укључујући и повећање доступности новца пољопривредном сектору кроз подршку кредитним активностима, успостављање гаранцијског фонда за пољопривреду, итд.

Због велике важности и значаја ИПАРД-а за развој пољопривреде у Србији, позивају се сви заинтересовани пољопривредни произвођачи да присуствују саветовању.