ПРАЗНИК САБОРА СВЕТИХ АПОСТОЛА У АПАТИНУ

14.07.2023.

На празник Сабора светих апостола – Павловдан, у четвртак, 30. јуна / 13. јула 2023. године, житељи Апатина свечано су прославили своју храмовну славу.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј Брана Влајковић, парох сомборски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. У проповеди по прочитаној јеванђелској перикопи презвитер Драгољуб Масторовић, архијерејски намесник кулски, поучио је верни народ о смислу молитвеног празновања светих апостола истакавши: „Нека нам дâ драги Господ Бог да имамо бар мало мудрости као свети апостоли. Да нас Господ Бог укрепи и оснажи, свештенике да шире Јеванђеље и љубав Божију, а верни народ да то са лакоћом усваја. И да будемо, заиста, као оно зрно које падне на изузетно плодну земљу, које као род донесе огроман и стоструки род, а да не будемо као они који кад падну на каменито тле, који кад крену да клијају и ничу, бриге овога света их угуше и окрену се овоземаљским стварима.”

По заамвоној молитви и трикратном опходу, извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели Слободан Крњајић и Душко Медић. Кумство за наредну годину прихватили су Богдан Мајсторовић и Рајко Прерадовић. После свете Литургије, отац Драгољуб прочитао је одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја о додели архијерејских грамата признања Општини Апатин, Јавном комуналном предузећу „Наш дом” из Апатина, господину Душану Ћулибрку и госпођи Милени Кресојевић из Апатина. 

Извор: www.eparhijabacka.info