Потписан међународни уговор о сарадњи са завичајним удружењем апатинаца из Немачке

14.03.2017.

Апатинер Gemeinschaf Hohenfriedberger из Штутгарта (Завичајно удружење Апатинаца из Немачке), Општински културни центар, Туристичка организација Апатин , Канцеларија за Младе и Немачко удружење “Адам Беренц” потписали су међународни уговор о сарадњи, а са циљем да се развије дугорочна сарадња која је у интересу свих потписница уговора. У уговору се наводи да ће сарадња започети пројектима из културе, али да се након неког времена то може проширити и на област привреде.

Борис Машић је ипспред удружења “Адам Беренц” рекао да немачка мањина може да буде добар мост сарадње између две државе како на културном тако и на привредном плану. -Ово је изузетно добра прилика за успешну сарадњу две државе на више нивоа, само је битно да што пре комплетирамо документацију и конкуришемо са што више пројеката јер знам из поузданих извора да постоји велика могућност да се добију прилично велика средства из Немачких фондова.- рекао је Машић.

Директор Туристичке организације Апатин, Данијел Ајдук је рекао како постоји велико интересовање немачког народа да посете Апатин.- Потребно је да прилагодимо програм њиховим захтевима и да комплетирамо понуду са којом би привукли туристе из Немачке. Потписивање уговора је било најлакши посао, али сада морамо вредно да радимо како би остварили и реализовали све тачке уговора.- изјавио је Ајдук.

Координатор Канцеларије за Младе, Милана Срдић и директор Културног центра Данијела Обрадовић сложиле су се да је одлична прилика да се развију добри односи са Немачком, али уједно и добра прилика за конкурисање и добијање средстава из ЕУ фондово и да ће то бити примарни циљ у даљој сарадњи двеју држава.