ПОНОВО ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У АПАТИНУ – ДОКАЗ КВАЛИТЕТА

17.07.2023.

Упис у средње школе за ову годину је завршен, а подаци показују да поново влада велико интересовање првака за Гимназију и Техничку школу. Општи смер и смер техничара обликовања намештаја у Гимназији, као и ЦНЦ и смер возача у Техничкој школи су били посебно тражени. Према речима представника општинске управе, ради се о наставку позитивног тренда који траје већ три године.

„И на овом упису смо поново забележили повећање у односу на претходну годину, тако да је прву годину свих смерова средњих школа у Апатину уписало укупно 124 ђака“, каже Милка Никшић, помоћница председнице општине Апатин задужена за образовање.

Она наглашава да посебно радује тренд по коме се већина апатинских основаца одлучи за наставак школовања у својој општини. На тај начин се, према њеним речима, одржава добар континуитет рада у Гимназији и Техничкој школи.

„Поред тога, поносни смо што поново бележимо солидно занимање из других општина, тако да ове године имамо 13 уписаних ученика са територија Сомбора, Оџака и других локалних самоуправа“, додаје Никшићева.

Према њеним речима, интересовању доприносе континуирана улагања у опрему и наставни кадар, развијени програми подршке и стипендија које нуди локална самоуправа, али и одличан рад са ученицима.

„Гимназија Никола Тесла је друга у Војводини по успеху ученика на такмичењима. Техничка школа има сјајне услове за практичан рад, а од ове године је у њу уведен и програм дуалног образовања. Обе школе имају обиље ваннаставних и спортских секција“, објашњава Милка Никшић.

Она додаје да се тиме изнова доказује квалитет апатинских средњих школа и разбијају „укорењени лажни митови“ о томе шта апатинске средње школе могу да пруже ученицима.

„Наша деца остварују компаративно боље резултате на такмичењима, боље резултате на упису факултета и налазе боља запослења од матураната многих већих и наводно јачих школа широм Србије. На то смо поносни“, рекла је помоћница председнице општине Апатин.

Подсетимо, локална самоуправа општине Апатин већ трећу годину заредом стипендира одличне средњошколце и обезбеђује бесплатан аутобуски превоз ученицима апатинских средњих школа.