ПОМОЋ У КУЋИ - ДУГОГОДИШЊА УСЛУГА НАМЕЊЕНА ОДРАСЛИМ И СТАРИМ ЛИЦИМА

04.02.2021.

Помоћ у кући је услуга социјалне заштите која се у пружа у многим локалним самоуправама протеклих неколико година. Ова услуга се у Апатину пружа више од 13 година и једна смо од првих општина где се ова услуга појавила. Прво кроз пројекте и уз сарадњу са Националном службом за запошљавање и удружењима из наше општине.

Услуга подразумева помоћ корисницима у исхрани, односно набавци и припреми оброка, одржавање хигијене стана, помоћ у одржавању личне хигијене, помоћ у организовању посета лекару, набавку лекова, набавку дневне штампе, плаћање рачуна и слично, каже директорица Центра за социјални рад Апатин Николина Сучевић

Свих ових година основа оријентације наше општине је била да се ова услуга пружи што већем броју наших суграђана и да већину трошкова пружање ове услуге сноси локална самоуправа. Током година сама услуга Помоћ у кући је еволуирала и последње три година пружа се према највишим стандардима и нормативима прописаним од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ову услугу годишње користи око 160 корисника. Просечно их у сваком моменту има између 90 и 100. С обзиром да је за велики број корисника ова услуга бесплатна, позивамо све заинтересоване да се обрате Центру за социјални рад и добију више информација о овој услузи и могућности добијања исте, поручује Николина Сучевић

Помоћ се пружа лицима која услед болести, старости или неког другог стања нису у могућности да свакодневне потребе задовоље на одговарајући начин.

Директорица центра за социјални рад Апатин напомиње да је ово једна од услуга социјане заштите којом се спречава или одлаже институционално збрињавање корисника, односно интенција је да се остарелим лицима што дуже пружа подршка како би остали у својим домаћинствима и срединама које су најоптималније за њихов живот.

Услуга се пружа у свим насељеним местима општине Апатин и намера нам је да ову услугу омасовимо посебно међу остарелом становништву које живи на селу, закључује Сучевићева.