ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ПРЕЧИСТАЧА ОТПАДНИХ ВОДА

01.10.2024.

Након вишегодишњег рада на пројектној документацији која је била врло обимна, данас су почели радови који претходе изгрдњи пречистача отпадних вода за насељено место Апатин. Припремне радове, након којих ће уследити градња приступног пута, данас су обишли председница општине Апатин Дубравка Кораћ са својим помоћником Томиславом Силађијем и директором ЈКП „Наш дом“ Апатин Небојшом Смиљанићем.

„Инвестиција је финансирана од стране Министарства за заштиту животне средине, а њена укупна вредност је близу 10 милиона евра. План је да се пречистач заврши до 2026. године, када ће даљу бригу о пречистачу преузети ЈКП „Нап дом“ Апатин“, рекла је председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

„Изградњом пречистача ће се заокружити систем сакупљања, одвођења и пречишћавања отпадних вода у Апатину. У питању је капитална инвестиција која ће имати највећи ефекат на очување животне средине, нарочито на реку Дунав. Пречистач је пројектован на 20000 еквивалентних становника што би требало да задовољи потребе прихватања отпадне воде како грађана, тако и привреде Апатина“, рекао је директор ЈКП „Наш дом“ Апатин.

Општина Апатин ће инвестирати средства у изградњу приступног пута, као и недостајућег дела цевовода који ће спајати град са пречистачем.

„Тиме општина Апатин постаје једна од првих општина у Србији која има овакав пречистач на Дунаву. Знамо сви колики је значај да се очува квалитет и чистоћа воде Дунава, поготово на овој нашој територији где се налази резерват природе“, каже Дубравка Кораћ.