ПОБЕДНИК 28. ДУНАВСКОГ ПОЛУМАРАТОНА И СЕНИОРСКИ ШАМПИОН СРБИЈЕ У ПОЛУМАРАТОНУ ЈЕ ЂУРО БОРБЕЉ

21.10.2024.

У недељу, 20. октобра 2024. године, одржан је 28. Апатински Дунавски полумаратон, један од најзначајнијих спортских догађаја у овом делу Србије. Овај атлетски спектакл окупио је 700 такмичара из целе земље и региона, који су се надметали у полумаратонској трци на 21,097 км, трци на 10 км, штафетној трци, као и у нордијском ходању. Посебну пажњу привукла је и хуманитарна трка за децу на 400 метара, која је реализована у сарадњи са Црвеним крстом Апатин, непосредно након старта главних трка.

Поред спортских такмичења, манифестација је имала богат забавни програм. Учеснике и публику у зони старта и циља испред Специјалне болнице Јунаковић забављали су тамбурашки оркестар Дунавски бисери и локална рок група Прљави Ромео. Дуж целе стазе били су постављени музички пунктови на којима су локални ди-џејеви пуштали музику, стварајући атмосферу подршке такмичарима. Испред ЦК ПИК наступила је рок група школе рока која је изводила уживо најпопуларније домаће и стране хитове.

У мушкој конкуренцији, победник 28. Дунавског полумаратона био је Ђуро Борбељ, члан Атлетског клуба Апатин, са временом од 1:07:41, док је у женској конкуренцији тријумфовала Мина Косановић из Инђије, завршивши трку са резултатом 1:19:46. Трка је била и званично бодована за Првенство Србије у полумаратону за сениоре и сениорке, а наступило је 36 такмичара из 15 атлетских клубова, чланица Српског атлетског савеза.

Манифестацију је свечано отворио мр Милан Јарић, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, док је испред локалне самоуправе присутне поздравио заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић. Он је том приликом изјавио: „Овај полумаратон представља велики успех за нашу општину и доказ је да заједничким снагама можемо организовати догађаје од значаја за спорт и туризам. Поносан сам на све учеснике и наше суграђане који су подржали ову манифестацију, показујући да Апатин има спортски дух и велико срце."