ОДРЖАН САСТАНАК САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НАШЕ ОПШТИНЕ

15.05.2023.

У „Плавој“ сали општине Апатин, данас је одржан састанак Савета за безбедност наше општине. О актуелним темама које су иза нас, пре свега о трагичним догађајима из ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, те масакру у околини Младеновца, као и предаји нелегалног оружја грађана полицији, председница општине Апатин Дубравка Кораћ је разговарала са Секретарима месних заједница наше општине, као и директорима ОШ „Жарко Зрењанин“, Центра за социјални рад, ЈКП „Наш дом“ Апатин, те делегацијом из полиције коју је предводио начелник ПУ Сомбор Јован Рељић.

"Изражавамо најдубље саучешће породицама жртава стравичних трагедија које су ових дана задесиле Београд и Младеновац. Цела наша земља је у жалости и великом болу. Сви ми у овим данима туге морамо да пронађемо снагу да наставимо да радимо и предузимемо све што је у нашој моћи да се сачува мир и стабилност на нашој територији. Ово су изузетно тешки тренутци у којима морамо да покажемо зрелост и одговорно понашање, али и одлучност да спроведемо конкретна решења и акције како бисмо осигурали безбедност у школама, континуирану подршку свим ученицима и свим професорима у даљем раду. На територији општине Апатин већ дуже време постоје организоване службе обезбеђења које обилазе све школске установе и брину о безбедности ученика и наставног особља.Такође, све образовне институције покривене су безбедносним камерама. На предлог Савета за безбедност биће организована психолошка подршка за све ученике и наставнике у оквиру школа. Тим психолога одржаће радионице како би свим ученицима била пружена подршка у овим трауматичним тренуцима. Поред школа, тим психолога биће доступан за разговор и помоћ свим суграђанима у просторима Центра за социјални рад, свакодневно. У наредним месецима организоваћемо низ других активности у циљу подршке и очувања менталног здравља", поручила је председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

Начелник ПУ Сомбор Јован Рељић је истакао важност акције предаје оружја и муниције коју спроводи МУП по безбедност свих грађана Републике Србије, те је позвавши грађане да то учине и подсетио да се нелегално и нерегистровано оружје може предати у полицијску станицу без икаквих санкција најкасније до 8. јуна.

Грађани нерегистровано оружје, муницију и експлозивне направе могу предати и без напуштања свога дома, позивом најближој полицијској станици која ће упутити патролу на дату адресу и оружје преузети. Из МУП-а наглашавају да током периода предаје нерегистрованог оружја, до 8. јуна, грађани који то учине неће сносити никакву кривичну одговорност и последицу, нити ће морати да доказују порекло оружја и доносе било какву документацију.

До 8. јуна може се предати и легално оружје, које је остало у поседу након смрти власника.