Обележен ДАН ДРЖАВНОСТИ Србије

13.02.2017.

Поводом Дана државности Републике Србије ,”Сретења” данас је полагањем венаца на спомен обележја испред Културног центра у Апатину, и свечаном академијом у Дому културе обележен овај државни празник. У присуству великог броја грађана цвеће и венце су положиле делегације општине Апатин, Војске Србије, Резервне војне старешине и чланови СУБНОР-а општине Апатин.

Свечана академија је отворена интонирањем химне Србије “Боже правде” у изведби Градског хора Јединоство, након чега је реч узео професор др Милоје Пршић који је у свом излагању говорио о историји Срба и о самом значају “Сретења” за наш народ, а на задовољство пристутних изнео је и неколико интересантних историјских чињеница везаних за тадашње прилике у Београдском пашалуку.

Учешће у академији узели су и ученици гимназије Никола Тесла, Сандра Шлегл, Милана Дураковић, Светислав Вуличић, Василије Зорић , а ученици музичке школе Милош Бачић, Жока Кратофил и Клаудија Кујунџић су на клавиру извели композиције Јошинао Накаде (Етида) и Лео Вајнера (Лисичији плес).

Дан државности је државни празник Србије који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав. Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.