НЕМАЧKИ АМБАСАДОР ОТВОРИО АПАТИНСKУ ИЗЛОЖБУ У БЕОГРАДУ

23.11.2019.

Уз велико интересовање посетилаца, синоћ је у Универзитетској библиотеци у Београду отворена изложба „Трагом Подунавских Шваба: Немачко културно и историјско наслеђе у Србији”. Изложба је селектирана из збирке Музеја Подунавских Немаца у Апатину, а одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Апатин.

Посетиоци су кроз занимљиве предмете, приче и личности могли да се упознају са богатим историјским и културолошким наслеђем немачке заједнице у Војводини, које сеже до почетка 18. века.

Говорећи на отварању, директор Универзитетске библиотеке проф. др Александар Јерков изразио је задовољство што ће поставку видети велики број студената, додавши да се нада да ће у будућности ова изложба обићи и друге универзитетске центре у нашој земљи. Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб указао је на значај немачке мањине и њеног наслеђа у изградњи веза између Немачке и Србије.

Директорка апатинског Kултурног центра Данијела Обрадовић упознала је присутне са пројектом изградње Градског музеја у Апатину, објаснивши како ће се ова институција у будућности старати о очувању, представљању и промоцији наслеђа свих народа који живе у апатинској општини.

Оснивач Музеја Подунавских Немаца у Апатину, Борис Машић, изразио је наду да ће Немци заузети своје место у богатом историјском и културном наслеђу Србије.
-Надам се да је ова мала изложба тек почетак упознавања јавности у Србији са значајним наслеђем Подунавских Шваба, додао је Машић.

Изложба у Универзитетској библиотеци је отворена до 28. новембра. Претходно је са великим успехом гостовала у Новом Саду, а почетком децембра ће бити постављена у Суботици.