НАКОН АПАТИНА И БЕОГРАДА, МОНОГРАФИЈА О АПАТИНСКОЈ ГАЛЕРИЈИ ПРЕДСТАВЉЕНА И У НОВОМ САДУ

13.09.2024.

Филозофи попут Платона често су говорили о уметности као огледалу стварности, алату за спознају истине и лепоте. У малим градовима, уметност има још дубљу улогу – она постаје мост између прошлости и будућности, средство повезивања људи и њихових корена.

У уторак у Галерији СУЛУВ, о монографији Галерије Меандер у Апатину „Огледало једне епохе“ ауторке Радмиле Савчић, новосадској публици су говориле Данијела Обрадовић директор Културног центра Апатин, Јелена Кукић уредница Галерије Меандер, и Радмила Савчић, историчар уметности.

“Промоција монографије "Огледало једне епохе", која обухвата историјат Галерије Меандер у Апатину, није само културни догађај, већ и значајан тренутак за нашу општину. Галерија Меандер, основана 1961. године, приказује еволуцију уметничких праваца од модернизма до савремене уметности, а богата колекција скулптура, слика и графика даје посебан печат овом градићу на Дунаву. Овај догађај наглашава важност културних институција које обликују идентитет једног места, чувајући његово уметничко и културно наслеђе”, рекла је Данијела Обрадовић.

Директорица Општинског културног центра је додала да поред уметничке вредности, монографија представља и доказ посвећености локалних културних радника и уметника да кроз деценије негују и развијају уметнички израз. За град попут Апатина, овакви догађаји пружају прилику да се локална заједница препознаје кроз уметност, док истовремено отварају врата ширем културном и уметничком свету.