Лука на Дунаву препородиће највећи лички град на свету

14.05.2017.

Председник општине Апатин Милан Шкрбић је за 025 инфо говорио о раду локалне самоуправе од како је Српска напредна странка на власти у претходних годину дана, о предностима при довођењу инвеститора, статусу лучког подручја као и развојном потенцијалу наше општине. Незаобилазне теме везане су и за развој пољопривреде, туризма, помоћи спортистима и спортским организацијама.Шкрбићје говорио и о многим културним и забавним манифестацијама које нас очекују у наредних неколико месеци.

О раду локалне самоуправе...

"Нисмо давали велика и нереална обећања, истакли смо да ће бити тешко, знали смо то на почетку нашег мандата. Не бих да се понављам, али затекли смо празну касу, велики дуг од 330 милиона динара који је требао бити враћен за само 6 месеци. Разним уштедама и уз помоћ Владе Републике Србије успели смо да се консолидујемо за разлику од многих општина у Војводини и у Србији. Ове године смо аплицирајући на многе конкурсе успели да добијемо по разним основама преко 80 милиона динара за инвестиције, захваљујући великом раду локалне самоуправе и Канцеларије за локални економски развој. Много тога још припремамо и стварамо климу за долазак нових инвеститора."

О лучком подручју...

"Апатин је инфраструктурно један од најопремљенијих градова у Србији. Неколико инвеститора из Словеније, Украјине и Русије је заинтересовано за улагање у нашу општину. Ми смо се 15 година борили да добијемо статус лучког подручја и коначно смо успели, то је наша велика шанса. Све даље је на Влади која ће расписати међународни тендер, а ми морамо да радимо на опремању слободне зоне. Морамо бити стрпљиви, има много заинтересованих за лучког опрератера, а најаве кажу да ће тендер бити расписан до краја године. Велики сам оптимиста по том питању и како смо констатовали недавно, лука на Дунаву ће препородити највећи лички град на свету."

О пољопривреди...

"Држава даје велике повољности за развој пољопривреде, препознала је то. Ми живимо у Војводини чије благодети не користимо довољно, у Холандији има 60 сунчаних дана годишње а та земља храни пола Европе. Наши услови су много бољи, бавићемо се тиме у наредном периоду, помагаћемо пољопривредним произвођачима и ефекти ће бити видљиви."

О спорту и финансирању спорта...

"Држава је годинама помагала спорт, а новца је све мање. Сви би хтели помоћ а немогуће је за све издвојити довољно средстава. Ми смо у општини гледали да се све то праведно расподели, кроз конкурсе, по Закону о финансирању спорта, ево ове године смо уз помоћ Апатинске пиваре успели да исфинансирамо односно наградимо најталентованије спортисте. Ја знам да је то мало, да клубови желе више, међутим реалност је другачија а сигуран сам да ће развојем и напретком економије и привреде бити више новца за многе друге ствари па тако и за спорт."

О туризму у нашем граду и манифестацијама...

"Туризам је грана која може донети велики профит, имамо шансу за развој риболова, лова... Мало ко зна да је у Апатину било 60000 ноћења прошле године. Препознали смо потенцијал, као град који је на Дунаву и који има шансу за развој. У склопу овога имамо и манифестације које имају традицију и које привлаче велику пажњу на нивоу Србије. Ове године ће од 6. до 9. јула биће организоване 54. по реду Апатинске рибарске вечери, а 24. јуна биће одржана 8. Личка олимпијада. То је нешто што морамо наставити неговати, и наравно, унапређивати из године у годину."