ИДУЋЕГ ВИКЕНДА ЛИЧКА ОЛИМПИЈАДА У АПАТИНУ

16.06.2023.

Тринаеста Личка олимпијада одржаће се 24.јуна 2023. год. у Бањи Јунаковић. Нањој ће се учесници, према утврђеним пропозицијама такмичити у десет дисциплина традиционалних старих спортова (трчање у врећи деца, вучење куке, скок у даљ из места, претезање штапа, ходање по брвну, обарање руке, скок у вис из места, пењање уз стожину, бацање камена са рамена, надвлачење конопа), а олимпијада ће, уз богат културно-уметнички програм, бити место пријатељског дружења домаћина општине Апатин и Завичајног удружења Личана „Никола Тесла“ Апатин са учесницима и гостима.

„Програмом је предвиђен дочек гостију од 9 часова, а затим и постројавање екипа и свечано отварање. Војска ће за ручак припремати пасуљ, који ће бити бесплатан за све посетиоце олимпијаде, те позивам све наше суграђане да дођу идућег викенда у Бању Јунаковић да заједно уживамо у играма, песми и дружењу“, поручује Милан Шкрбић, председник Завичајног удружења Личана „Никола Тесла“ Апатин.

Као и претходних година прва дисциплина је трка деце у врећема, а затим надметање у спортским дисциплинама.

Овом Олимпијадом наша општина одаје дужно поштовање према успоменама, које Личане историјски вежу за њихове аутохтоне и матичне личке завичаје, крајеве и огњишта.

Надметањем у старим борилачким вештинама и спортовима организатори су хтели да подсете на традицију, која је Личане вековима уздизала и дичила заједно са њиховим песмама, шалама, мелосом и фолклором.