Дубравка Кораћ: Уредили смо систем, следи реализација пројеката

17.05.2017.

Гошћа најновије емисије Права реч, 025 инфо телевизије, била је заменица председника општине Апатин, Дубравка Кораћ. Поводом навршене пуне године функционисања тренутне власти на челу општине Апатин, Кораћева је резимирала које су најважније ствари урађене и шта нас очекује у наредном периоду.

Првих годину дана - "Уредили смо систем, који је био катастрофалан"

"Испоштовали смо обећање да ће млади људи доћи на многе одговорне функције. Оно што одликује такву поставку ствари јесте велика жеља и енергија да се буде присутан и да се пропрати и креира свака активност у нашем граду. Резултати те жеље и енергије се већ виде у смислу развоја наше општине. Дошли смо у хаотичну ситуацију у једном, не могу чак ни то назвати системом. Успоставили смо правила како треба да се финансира општина, за разлику од неког претходног периода. Неколико месеци смо живели у страху од блокаде многих институција, то грађани не могу да виде ако нису директни буџетски корисници, и просто осећам потребу да кажем колико је заиста било тешко. Много времена смо потрошили да систем уредимо и поставимо на здраве основе. Тек када смо решили те проблеме, могли смо да почнемо да радимо на пројектној документацији коју нисмо затекли и која није постојала."

Образовање - "Уређујемо школске објекте, финансирамо најталентованије, исплаћујемо путне трошкове..."

"Ми смо имали много непријатних ситуација када су школе у питању. Нису били уређени тоалети, дворишта, поједине хале нису радиле у поподневним сатима иако је то било неопходно за функционисање неких спортских клубова, и још много неких других ствари. Ушли смо у реализацију решавања тих проблема. Уредили смо двориште школе у Свилојеву, сада то исто радимо и у Купусини. Конкурисали смо и одобрена су нам средства код Покрајинског секретаријата за уређење шест школа. У наредном периоду ће фокус бити на решавању проблема грејања у школама где имамо један застарео и небезбедан систем који не испуњава многе стандарде и наша жеља је да до почетка наредне школске године урадимо пројекте, у питању су заиста велике инвестиције. Наше школе се греју на мазут, угаљ, у Свилојеву се у школским учионицама ложи, што нису стандарди примерени 21. веку. Обезбедили смо редовну исплату путних трошкова, расписали конкурс за талентоване ученике и студенте. Када уђемо у тај систем видимо колико заиста квалитетних ђака и просветних радника има и колико им мало средстава треба да би дали велике резултате."

Култура - "Нови пројектор који ће омогућити пројекције на отвореном"

"Испричаћу вам једну занимљиву ситуацију. Приликом једне посете културном центру износио се стари биоскопски пројектор који је био у функцији до пре неког времена. Директорица ми је рекла да га носе у Музеј кинотеке, што најбоље осликава колико је дуго био ван времена и ван трендова. Обезбеђена су средства за нови пројектор и добићемо могућност организовања представа на отвореном, што је идеја која ће, надам се, ускоро заживети."

Здравство - "Амбуланта у Купусини и ново санитетско возило су добри примери по којима ћемо наставити радити"

"Морам да похвалим рад директорице Дома здравља Бранке Бајић, која се много труди и иза које су практични, свакодневно видљиви резултати. Напоменућу само уређење амбуланте у Купусини, прилагођавање рада лабораторије Дома здравља грађанима који нису у могућности да се пењу на спрат, обезбеђен је пројекат за изградњу лифта, добијено је ново санитетско возило а конкурисали смо да се Дому стравља додели још неко возило и на тај начин да се грађанима обезбеди квалитетна брига о здрављу и осећај безбедности. То су грађани препознали, они су указали на многе проблеме, њихова иницијатива је веома важна."

Спорт - "Нова правила, већа извесност за клубове"

"Спорт смо прилагодили стању које је у крајњој линији законски нормално, и које је на снази у многим другим општинама а није било код нас. Расписали смо конкурс за спортске клубове и они сада имају извесност на која средства могу да рачунају у току сезоне. Млади и талентовани спортисти добијају редовне стипендије на месечном нивоу. Одобрена су нам средства за реконструкцију спортских терена у гимназији за која смо конкурисали. Чека се завршетак јавне набавке да можемо да реализујемо и тај део. Уређен је пројекти за теретану на отвореном, у плану је комплетна реконструкција трим стазе код бродоградилишта. Неколико фондација нам се јавило, заинтересовани су за уређење терена за баскет у граду и сигурна сам и да у области спорта идемо у позитивном смеру. У Спортском савезу општине Апатин ових дана постављене су прилазне рампе за особе са инвалидитетом како би им се додатно олакшало коришћење теретане и других просторија. На њих не смемо да заборавимо јер они то својим резултатима апсолутно заслужују."Канцеларија за младе Апатин - "Желимо да чујемо глас бивших стипендиста""Направили смо програм рада Канцеларије за младе и тај програм се поштује. Најавила сам недавно и реализацију пројекта контакта са бившим стипендистима општине Апатин. Око 400 стипендиста је контактирано, урађене су анкете, тренутно је у процесу анализа где ће се направити фокус групе које ће бити полазна основа грађанске партиципације у планирању наредног буџета. Ретке су општине у Србији које на тај начин раде, и заиста морам да похвалим КЗМ Апатин која је изнела читав пројекат. Ускоро креће летња спортска лига која подразумева такмичење у одбојци на песку, фудбалу, баскету, бициклистичка трка за све студенте и средњошколце."Градска плажа - "Потпуно нов изглед већ овог лета""Апатин је годинама гуран од Дунава и то мора да се промени. Урађено је идејно решење и обезбеђена су средства у буџету за уређење плаже. Код Министарства туризма смо конкурисали везано за уређење плаже тако да још постоји могућност да добијемо средства, али без обзира, ми смо ребалансом буџета обезбедили довољно да можемо бар најбитнију фазу да урадимо. Циљ је да плажа буде безбедна и да је прогласимо градском плажом. То значи да је обезбедимо од уласка скутера и моторних чамаца заштитним сајлама, бовама и знацима. Ниво песка ће бити подигнут, поставићемо лежаљке, сунцобране, свалчионице, места за чуварску службу... То је оно најосновније што општина планира ове године. Оно што се још налази у идејном решењу и што ћемо реализовати у случају да добијемо средства од Министарства туризма јесте терен за ватерполо, понтон, вештачка стена и још неки мобилијар за најмлађе који ће употпунити садржај. Апатин мора да постане занимљиво место за оне који живе овде али и оне који га посећују, и мислим да је ово само једна од ствари које ће ићи у том правцу."

Изградња православне цркве у Пригревици

Општина на наредној скупштини планира да уговором о донацији поклони земљиште Српској православној цркви у Пригревици, где је у плану изградња цркве, а биће завршено и осликавање храма у Апатину.Приоритети - "Канализација у селима, развој Слободне зоне, инвестиције у луку""Приоритет је уређење канализационих мрежа у селима, јер је ситуација веома лоша. Ових данас су пале јаке кише и треба да се оде на лице места да се види колико то људима прави проблеме. Тај проблем морамо хитно решити. Наравно, највећи фокус биће везан за инвестиције у луку на Дунаву и наставак развоја Слободне зоне, то је апсолутно јасно."За крај гостовања у емисији Права реч, Дубравка Кораћ је поручила грађанима да имају подршку у представницима локалне самоуправе, и да сви морају да крену од свог микросвета који мора да буде уређен па ће тако и читавој заједници бити боље. Она је додала да се неке ствари можда одвијају спорије од очекиваног, али обећала да ће из тог разлога сигурно бити квалитетније.

Комплетну емисију можете погледати у видео галерији.