БОГАТСТВО ДОСТУПНО СВИМ АПАТИНЦИМА: ФОНД НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ ДОШАО ДО 105.000 НАСЛОВА

20.04.2021.

Народна библиотека ,,Миодраг Борисављевић” из Апатина у свом фонду броји чак 105.000 књига. Према речима директорке Бранке Вејин, ово је сврстава међу најбоље опремљене библиотеке у Србији.

Од 2017. године средства за набавку књига из буџета су нам знатно повећана, тако да ми у континуитету принављамо велики број књига. Рецимо, прошле године је то било 1.318 књига из буџета. Ту су и поклони из Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу и, да не заборавим, наравно, поклони издавача, наших чланова, грађана. Са тим постојећим средствима пажљиво се врши одабир. Поготово инсистирамо на књигама за децу. Можемо се заиста похвалити богатом библиотеком за децу, почев од оних за најмлађи узраст, тзв. ,,Бебин додир”, школске лектире, тинејџерске лектире, јер нама су деца до 14 година заправо најбољи читаоци, рекла је Вејинова и додала да Народна библиотека ,,Миодраг Борисављевић” тренутно броји 1.500 чланова.

Како сазнајемо од директорке ове установе, захваљујући средствима локалне самоуправе, постали су и део Академске мреже Србије, а купљена опрема им омогућава приступ великом броју иностраних научних часописа, електронским њигама, базама података, уз одличну брзину протока информација, што је доступно свим корисницима библиотеке.

Када су у питању инфраструктурни радови, након галерије и надградње полица, што је обезбедило смештај за велики број књига, решен је дугогодишњи проблем грејања у самој библиотеци, а ове године је буџетом локалне самоуправе предвиђено 3,5 милиона динара за замену постојеће столарије, те реконструкцију фасаде.

Извор: 025инфо