БЕСПЛАТАН ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕД ПЛУЋА НИСКОДОЗНИМ СКЕНЕРОМ

29.08.2024.

У сарадњи са Покрајинсим секетаријатом за здравство, Дом здравља Апатин од 16. септембра креће са превентивним програмом раног откривања карцинома плућа.

ЛДСТ – нискодозна компјутеризована томографија плућа се обавља на скенеру са 10 пута мањом дозом јонизујућег зрачења него при стандардном снимању на ЦТ уређају, а омогућава рано откривање промена и веће шансе за излечење.

За снимање плућа ЛДСТ скенером треба да се пријаве особе старосне доби између 50 и 74 година, а који конзумирају пакло цигарета 30 година или пушачи који цигарете конзумирају 20 година, а имају бар један од следећих ризичних фактора: хроничне болести плућа, појава карцинома везаних за пушење у личној анамнези, прележане упале плућа, професионална изложеност карциногенима, као и рођаци у првој линији сродства са раком плућа у анамнези. На преглед могу и да се пријаве особе које су престале са пушењем пре мање од 10 година, а да су им пушачке навике биле као горе наведене.

Скенирање плућа ће се радити у болници у Врбасу, а за пријављене ће бити обезбеђен превоз, који је као и сам преглед потпуно бесплатан.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести, те апелујем на све наше суграђане да искористе ову прилику и закажу свој преглед у апатинском Дому здравља код свог изабраног лекара или главне сестре установе, поручила је помоћница директора Дома здравља Апатин Бранка Бајић.