Апатински пољопривредници заинтересовани за ИПАРД

12.02.2017.

У организацији Општинске управе Апатин јуче и данас је у Апатину одржана едукација за пољопривреднике о ИПАРД програму и фондовима, као алтернативном извору финансирања и програму унапређења пољопривредног развоја.

Предавање је окупило бројне пољопривредне произвођаче са територије наше општине који су се могли упознати са могућностима које нуде ИПАРД фондови, компонентама и мерама програма, са тим ко може конкурисати за средства и за које намене, системом контроле коришћења средстава. Пољопривредницима који су се окупили у скупштинској сали о ИПАРД програму говорио је Драган Мирковић, начелник Одељења за рурални развој у оквиру Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

ИПАРД програм Европске уније представља Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014-2020. године. Програм би требало да допринесе повећању конкурентности домаћих пољопривредника и достизању стандарда ЕУ.

У зависности од количине земљишта које пољопривредници поседују, кроз ИПАРД ће моћи да аплицирају за средства која могу усмере у куповину трактора, прикључних машина, реконструкције штала и изградњу или реновирање складишта. Важност предавања и овакве врсте обуке је у тој мери већа, јер ће средства у будућности за ову врсту инвестирања ићи искључиво преко ИПАРД-а. Комбајни, семена и живе животиње ће ићи из националног плана.

Будући корисници ИПАРД фондова могу да буду пољопривредна газдинства, предузетници и правна лица у којима држава нема учешће у капиталу веће од 25 процената. ЕУ је за ИПАРД програм Републике Србије определила 175 милиона евра, а средства ће бити на располагању од почетка следеће године и моћи ће да се троше до 2023. Расписивање првих позива очекује се ове јесени.

Завршетак предавања био је посвећен презентацији радне верзије документације, а Мирковић је са пољопривредницима “прошао” кроз цео доцумент за аплицирање и указао где све могу да погреше, како у старту неби били одбијени.

Помоћник председника општине за пољопривреду Ђорђе Вигњевић, рекао је да ће општинска управа наставити да пружа подршку пољопривредницима кроз едукацију како би сви који желе да аплицирају успели у томе.

Комплетну презентацију можете погледати овде.