АМБАСАДОРКА РУМУНИЈЕ ПОСЕТИЛА ОПШТИНИ АПАТИН

26.08.2024.

Општина Апатин имала је част да угости Њ. Е. Силвију Давидоју, амбасадорку Румуније у Републици Србији, која је у пратњи представника луке Констанца, Владана Мишића, и економског аташеа амбасаде, Данијела Лазара, посетила нашу општину. Домаћин  посете била је председница општине Апатин, Дубравка Кораћ, заједно са својим замеником Радованом Ђукићем и помоћником Томиславом Силађијем, а састанку са делегацијом амбасаде Румуније, су присуствовали и начелник управног округа Горан Нонковић, као и председник привредне коморе Западнобачког управног округа Слободан Стеванчев.

Састанак је одржан у "плавој сали" општине, где су вођени разговори о привредним потенцијалима и могућностима будуће сарадње између луке Констанца и општине Апатин. Лука Констанца, као једна од најважнијих лука на Црном мору, нуди значајне прилике за унапређење сарадње са Србијом, а посебна пажња током састанка била је посвећена апатинском бродоградилишту, које већ успешно послује у сегменту ремонта бродова.

Амбасадорка Давидоју изразила је своје интересовање за чињеницу да је Република Србија део обале Дунава у Апатину прогласила за лучко подручје, што додатно отвара могућности за економски развој овог краја. Након формалног дела посете, делегација је обишла апатинско бродоградилиште, где их је дочекала директорка Јасмина Пецић.

Ова посета означила је важан корак ка јачању сарадње између Румуније и Србије, уз нагласак на развоју лука, бродоградње и бродског транспорта кроз чега Апатин може постати још значајнији центар у области бродоградње и лучког транспорта на Дунаву, чиме ће се обезбедити стабилан привредни раст и развој у годинама које долазе.