В.Д. директорице Дома здравља и Културног центра о плановима и до сада урађеном

22.05.2017.

У последњој епизоди најновијег мини серијала емисије Права реч на 025инфо телевизије, директорице Општинског културног центра Апатин и Дома здравља Апатин, Данијела Обрадовић и Бранка Бајић, говориле су о актуелностима везаним за рад ове две општинске институције.

Љубитељи филмова и посетиоци Дома културе имаће разлог за задовољство.

"Општински културни центар је имао два кинопројектора који су сада због дотрајалости ван употребе. Један се налази у ОКЦ као експонат, а други смо уступили Музеју у Новом Милошеву. У поступку смо набавке дигиталног пројектора, па ћемо на тај начин наш биоскопски репертоар ускоро обогатити новом врстом филмова." - рекла је за 025инфо в.д. директора Општинског културног центра, Данијела Обрадовић.

Недавно су објављени резултати конкурса Министарства културе и јавног информисања где је ОКЦ Апатин одобрено 400.000 динара.

"Ми смо конкурисали у области савременог стваралаштва са пројектом под називом "Симпозијум скулптуре Меандер". Према томе, Апатин ће у наредном периоду красити још неке скулптуре које ћемо у складу са добијеним средствима и да направимо."

Кад су у питању актуелности везане за ОКЦ Апатин Данијела Обрадовић за 025инфо каже:

"У оквиру фестивала "Потпис 2017" расписан је конкурс, заправо позив за учешће на Међународној изложби Еx либриса, а такође у оквиру тога расписан је конкурс, тачније већ је завршен конкурс за кратку причу Миодраг Борисављевић. Морамо просто мало и да се похвалимо и да кажемо да су пристигле укупно 152 приче, што је највише до сада. Чак су се појавиле приче из Канаде, Америке, Холандије што је заиста сјајно и целом пројекту даје међународни карактер. Резултати ће бити објављени у току јула месеца."

Мини позоришни фестивал биће организован од 30. маја до 2. јуна.

"Мини фестивал отвориће представа драмског студија Општинског културног центра под називом "Страх од аплауза", која је побрала симпатије не само апатинске већ и публике где је гостовала, попут Црвенке или Бачке Паланке, а публика у нашем граду ће имати поново да ужива у овој представи. Морам да кажем и да ће наш драмски студио са овом представом гостовати у Суботици на фестивалу драмских студија. У оквиру мини фестивала видећемо још три представе. У питању су представе драмског студија Арс либрис из Бачке Паланке, гостоваће самостални уметник Лука Пиљагић као и драмски студио Луча из Крушчића. Цене ће бити заиста симболичне, појединачне улазнице износиће 150 динара, а цена комплета за све представе је 300 динара, па користим прилику да позовем публику да дође у што већем броју."

За нешто више од месец дана, тачније 25. јуна биће одржана Зонска смотра фолклора. Ова манифестација броји преко 700 учесника и изузетно је захтевна за организацију, а директорица ОКЦ каже да ће сигурно успешно одговорити свим изазовима. Такође, расписан је конкурс за самосталну изложбу за ликовне ствараоце у општини Апатин у 2017. години, а ова изложба ће се реализовати од 28. јуна до 18. августа.

За крај разговора за 025инфо, в.д. директора Општинског културног центра, Данијела Обрадовић саопштила је да је циљ у будућности модернизација простора и опреме и одржавање што већег броја квалитетних програма у организацији културног центра.

"Локална самоуправа нам је помогла у смислу дигитализације биоскопске сале, али очекујемо у скоријем периоду и дигитализацију аудио и светлосног система. Радимо и на адаптацији простора као и побољшању маркетинга наше установе." - каже Данијела Обрадовић.

Затечено стање у Дому здравља није било ружичасто, каже за 025инфо в.д. директора Дома здравља Апатин, Бранка Бајић која је на ту функцију ступила у септембру прошле године.

"На сваком месту видели смо недостатке, кренувши од санитетских возила, за њихове поправке се одвајала велика количина новца, потом амбуланте у Купусини, тужбе радника за неисплаћене путне трошкове, дуг апотеке... Морам да кажем да смо многе ствари успели да решимо. Та здравствена станици у Купусини сада заиста изгледа пристојно, комплетно је реновирана. Људи са села морају да осете и знају да се на њих мисли. Ново санитетско возило смо добили у марту, са комплетном опремом најновије генерације. Радимо на томе да додатно обновимо возни парк и жеља је да Дом здравља до краја године добије још једно ново возило. Што се дуга за путне трошкове тиче, успели смо да нађемо заједнички језик са радницима и тај проблем се такође решава. У згради где је општа пракса и лабораторија сви санитарни чворови су санирани, окречене су просторије и сада то изгледа много пристојније." - рекла је Бранка Бајић.

Рак рана је била апотека, односно огроман дуг.

"Јесте, апотека је велик проблем. Имали смо два велика добављача, Феникс и Панонију. Са Панонијом је направљен репрограм, а према Фениксу који је највећи добављач остао је дуг од преко 55 милиона динара. Пре петнаестак дана разговарали смо са представницима Феникса и договорили да се тај дуг санира у наредне четири године, почевши од октобра. Локална самоуправа као оснивач ће помоћи и просто тај дуг мора да се реши како бисмо могли даље да функционишемо. Без подршке локалне самоуправе многе ствари не би могле да се реше и заиста им се овом приликом захваљујем што препознају значај примарне здравствене заштите за наше грађане."

Све што се ради, ради се за грађане и њихови коментари су више него позитивни јер се рад и труд види на сваком кораку, истакла је в.д. директора Дома здравља Апатин и најавила шта је примарно у наредном периоду:

"Поред решавања овог проблема око апотеке, морамо да решимо проблем здравственог кадра, којег је нажалост све мање. У наредних месец дана очекујем дозволу за пријем нових радника. Упоредо са тим конкурисаћемо на многим пројектима, за ултразвук за гинекологију, колор доплер, набавку још неке медицинске опреме и надам се позитивном тренду побољшања услова у нашем Дому здравља на задовољство како радника тако и пацијената." - рекла је за 025инфо Бранка Бајић.