Одржан први састанак поводом оснивања Локалне Акционе групе у Апатину

05.05.2017.

Општинска управа и Канцеларија за локални економски развој општине Апатин организовале су информативни састанак поводом оснивања Локалне акционе групе (ЛАГ) којем су присуствовали представници јавног, приватног и цивилног сектора.

Циљ састанка био је упознавање кључних локалних актера, са територије општине Апатина, са процесом формирања Локалне акционе групе, LEADER  (CLLD) иницијативом, те локалним развојем кроз анимирање и удруживање свих локалних актера и њихових активности у процесу планирања и управљања руралним развојем дефинисаног подручја.Стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ од марта 2012. године Република Србија (РС) мења своја дотадашња права и обавезе у процесу придруживања ЕУ. Између осталог, нова улога РС-а значајно мења апсорпцију фондова ЕУ и финансијске могућности које постоје за приватни, јавни и цивилни сектор Републике Србије отварањем ИПА компоненти које до тада нису биле доступне.

Општинска управа Апатин, у разговору са кључним локалним актерима са подручја, донела је одлуку да приступи процесу формирања Локалне акционе групе које покрива подручје свих насеља општине Апатин у складу са LEADER  (CLLD ) иницијативом.

Основна улога Локалне акционе групе је анимирање локалних ресурса у циљу спровођења Локалне стратегије руралног развоја (LEADER приступ) који ће у оквиру програма ИПАРД ИИ у Србији (2014-2020.) бити подржан кроз две мере, а то су: Мера “Техничка помоћ” за потенцијалне Локалне акционе групе (активност “Стицање вештина и анимирање руралног становништва”, односно изградња капацитета потенцијалних ЛАГ-ова) и Мера “Спровођење стратегија локалног развоја – LEADER  приступ” за одабране ЛАГ-ове (активности: “Стицање вештина и анимирање становништва на ЛАГ територији”, “Текући трошкови и мали пројекти”, “Пројекти сарадње”).
Процес формирања ЛАГ-а ће започети одржавањем Инфо дана у циљу обавештавања свих кључних актера са подручја, након чега ће бити одржан сет тренинг сесија са циљем пружања кључних информација о формирању и изградњи капацитета ЛАГ-а, али и “идентификацији” подручја са циљем дифинисања основних елементата Локалне стратегије руралног развоја. На крају наведеног процеса, који ће трајати до 4 месеца, биће регистровано правно лице Удружење Локална акциона група подручја општине Апатин.

Кључна предност овог приступа (LEADER / mod 2014. CLLD) је у томе што је у стању да се бави специфичним проблемима на локалном нивоу дозвољавајући локалним партнерствима да пројектују и имплементирају високо индивидуализоване пројекте прилагођене локалним потребама. То се обавља кроз доследну примену следећих седам кључних елемената: приступ заснован на одређеној области; приступ „одоздо-нагоре“; локално партнерство; мулти-секторске интеграције; иновације; умрежавање и сарадња. Мобилисање локалних актера омогућава да се делује на основу локалних еколошких, економских и социјално-културних ресурса и развојних потенцијала како би се покренула акција на локалном нивоу уз коришћење локалног знања. LEADER  метода доприноси локалном прихватању и власништву над локалним ресурсима, и на основу њих пружа додатну вредност у смислу руралне економије, квалитета живота, животне средине и културног наслеђа. LEADER  иницијатива је метод локалног развоја који омогућава локалним актерима развој одређеног подручја, користећу ендогени развојни потенцијал.

Основна полуга LEADER  приступа (од 2014. CLLD) је трипартитно територијално партнерство, односно ЛАГ. Локална акциона група ЛАГ делује “у име дефинисаног подручја”, односно становништва које живи на датом подручју.Што се правне основе тиче, Локална акциона група подручја Апатин ће бити основана према Закону о удружењима (Службени гласник РС бр. 51/2009). Поред националног правног оквира, кроз процес формирања и изградње капацитета Локалне акционе групе подручја Апатин, користиће су и европске смернице, дефинисане Уредбама које представљају заједнички скуп основних правила за CLLD (LEADER), Локалне акционе групе али пре свега правила које се примењују на Стратегије развоја ЛАГ подручја. ЛАГ чине представници приватног, цивилног и јавног сектора, а на нивоу доношења одлука, економски и социјални партнери, као и други представници цивилног друштва (пољопривредници, жене са села, млади и њихова удружења), морају чинити више од 50% партнерства.

Тачније, услови које је потребно испунити су:
• учешће приватног и цивилног сектора са најмање 50%
• ниједан сектор појединачно не сме имати више од 50% гласова
• учешће јавног сектора најмање 20%

Чланство у Локалној акционој групи подручја Апатин је отворено за свако правно и физичко лице регистровано или са пребивалиштем на подручју које обухвата Локална акциона група (сва насеља у општини Апатин), из приватног, јавног и цивилног сектора, а сви заинтересовани се позивају да присуствују информативним и едукативним активностима, те да својим знањима и искуствима у раду на наведеном подручју, дају допринос формирању и изградњи капацитета Локалне акционе групе.