Славољуб Штрбо - буџет општине Апатин ликвидан, више новца него прошле године

05.05.2017.

Начелник одељења за привреду и финансије, др Славољуб Штрбо данас је током гостовања у програму радио Дунава у емисији “Отворено” говорио о стању буџета општине Апатин, његовом првом ребалансу, дуговањима из претходног периода, јавним набавкама и наплати пореза.

-Након преузимања власти у мају 2016. године затекли смо дуговања у висини од 355 милиона и 760 хиљада динара која су доспевала до краја текуће године. Дуг се односио на добављаче, индиректне кориснике буџета, јавна предузећа, основне и средње школе, Спортски савез, Дом здравља као и друге институције.- рекао је Штрбо.

Превасходни задатак било је довести буџет у стање ликвидности, односно постићи редовно измиривање обавеза као и враћање дуговања. -Планирани буџет који је оставила претходна власт био је на милијарду и 200 милиона динара, али се након три ребаланса дошло до реалне цифре и онога што смо ми планирали, а на крају и остварили, а то је нешто више од 950 милиона динара.- изјавио је Славољуб Штрбо.

На питање какво би стање у финансијама оставио свом наследнику да данас напушта место начелника одељења за привреду и финансије Штрбо је одговорио да је сада буџет стабилизован и да се све обавезе измирују у предвиђеном законском року.- Тренутно не постоје дуговања старија од 45 дана што је законом о локалним самоуправама дозвољено, нема оптерећења са дуговима из претходних година, једино што би мој наследник наследио је програм редовног измирења обавезе јер данас општина не дугује никоме.- одговорио је др Славољуб Штрбо.

Ревизорске агенције које су контролисале пословање општинске управе као и пословања Месних заједница су у извештају за 2015. годину утврдиле 71 примедбу од којих се већина односила на непоштовање процедура приликом расписивања и контролисања јавних набавки. Према речима Славољуба Штрбе сада се све ради по прописима што у многоме успораве радове у нашој општини, али исто тако и најављује да ће се у 2017. години на време кренути са расписивањем јавних набавки како се не би чекало на реализацију одређених пројеката.

Први ребаланс буџета за 2017. годину усвојен је на недавно одржаној скупштини, а на питање шта је ново донео овај ребаланс Штрбо одговара да суштински нема никаквих промена већ да су неке промене морале бити урађене ради усклађивања са законом. -Нема новина, морали смо да у буџет уврстимо новац који смо добили конкуришући на пројектима, као и помоћ коју смо добили у децембру 2016.године од Министарства финансија. Након чега је планирани буџет за 2017. годину са 980 милиона динара повећан за 100 милиона. Такође је усвојено и преузимање комуналних послова од стране ЈКП “Наш Дом” од месних заједница што је морало да се уради јер је ревизорска комисија ово навела као једну од примедби-рекао је у емисији, Славољуб Штрбо.

-Основни приходи долазе од наплате разних пореза. У претходном периоду имали смо слабу реализацију наплате, али се то сада побољшало кроз урађене репрограме и друге повољности које су омогућене грађанима општине Апатин. Иако су нам смањени приходи, односно трансфери пореза за 6 одсто, у бужет општине Апатин се слива нешто више новца него претходне године што је знак да су се плате повећале или је дошло до пораста броја запослених.- додаје Штрбо.

У току је увођење стандарднизације пословања у локалне самоуправе како би се повећала продуктивност запослених и како би се утврдиле тачне процедуре пословања.- Ми смо по уређености и стандарднизацији на 10 до 15 одсто, не постоје стандардизоване процедуре као и други протоколи. Наша општина ће се овим бавити у наредном периоду, али то је тежак и мукотрпан посао који ће се исплатити након добијања сертификата ИСО 9001. На овакве промене мораће да се прилагоде и запослени у општинској управи, а цео процес би могао да буде готов за две године.- изјавио је Штрбо.

За крај разговора начелник одељења за привреду и финансије, др Славољуб Штрбо се осврнуо на стање које је затекао у овом одељењу и објаснио како то данас изгледа. – Не бих да причам и коментаришем претходно руководстно. Имамо четири одсека и прво што сам морао да урадим је била анализа запослених људи, односно радне снаге са којом расположемо. Све су то изузетни и квалитетни људи којима је било потребно мало више организације и унапређења процедура. Од својих запослених тражим да на време долазе на посао, као и да време на послу проведу активно, тражим и максимално коректан однос према грађанима који долазе не да би нас гледали него да би потражили одговоре на своја питања или решења за неке од својих проблема.- завршава разговор др Славољуб Штрбо.