ОСВРТ КОМАНДАНТА КРИЗНОГ ШТАБА ОПШТИНЕ АПАТИН НА ПЕРИОД КОЈИ ЈЕ ИЗА НАС

08.05.2020.

Након укидања ванредног стања и одржаног састанка штаба за ванредне ситуације општине Апатин, председник општине Апатин и командант штаба Милан Шкрбић, обратио се медијима ретроспективом периода који је иза нас.

По успостављању ванредног стања, кризни штаб општине Апатин у једној од првих мера организовао је кол центар који је функционисао сво време како у општинској управи, тако и у Дому здравља. Убрзо затим, штампани су леци где је свако домаћинство на територији општине Апатин добило кратко упутсво о начину поступања у току трајања ванредне ситуације, као и контакт телефоне за информације и решавање потреба грађана.

Штаб за ванредне ситуације општине Апатин заседао је свакодневно, а циљ је био да се испрате све одлуке које су доношене на републичком нивоу, те да се исте пренесу на локал. Медији су нам ту веома много помогли, те се овом приликом захваљујем свима који су дали свој допринос како би се правовремена и тачна информација преносила до грађана.

Оно што бих истакао јесте и добра организација унутар институција које су радиле све време колико је трајало ванредно стање и који су понели огорман терет. Ту пре свега мислим на Дом здравља, Центар за социјални рад, Дом за старе и пензионере, Бању Јунаковић, полицију и ЈКП „Наш дом“ Апатин.

Општинска управа је у складу са уредбама обуставила шалтерски рад, а посао је несметано обављан путем телефона, поште и електронске поште. Захвалио бих се овом приликом и свим радницима Управе који су таквој ситуацији изнели сав посао и обавезе које су имали.

Велики терет у периоду који је иза нас је поднело наше јавно комунално предузеће које је са непромењеним радним капацитетом, поред својих редовних обавеза, изнело и свакодневни рад на дезинфекцији наше општине која је подразумевала да сами производе средство за дезинфекцију што је често подразумевало и рад у три смене.

Управо захваљујући њима, свако домаћинство је добило средство за дезинфекцију, а улице и најфреквентније локације су редовно дезинфиковане у чему су им је велику помоћ пружили људи који поседују тракторе и радне машине на територији целе наше општине.

Оно што је у почетку било најтраженија роба, јесу маске и визири. Општина Апатин је успела да обезбеди близу 30000 маски и такође подели путем волонтера до сваког грађана наше општине. Одређену количину визира које смо успели да набавимо, донирали смо сомборској болници и нашем комуналном предузећу.

Волонтери који су се пријављивали да помогну су показали колико смо као народ велики када нас невоља снађе и колико срце можемо имати. Поред њих, не могу а да не поменем и медицинско особље, раднике у трговинама, поштаре и све друге људе који су свакодневно имали непосредан контакт са људима. Свима њима хвала до неба.

Управо поменути волонтери су у недељама које су биле испред нас у борби са корона вирусом изнели терет и да се до сваког домаћинства доставе пакети за најугроженије пензионере, прво прехрамбени, а потом и са кућном хемијом. Таквих домаћинстава има око 4500, те је требало у два наврата посетити сваког од њих. Наравно, подсетићу вас и да су исти ти волонтери неколико дана паковали 45 тона прехрамбених пакета пре него су их почели испоручивати.

Када се присећам периода који је иза нас, не могу а да не споменем и период када смо морали из безбедоносних разлога да затворимо пијацу. Општина Апатин је изашала у сусрет тада пољопривредним произвођачима тако што је откупила један део њихових производа, те исте путем волонтера дистрибуирала до наших најугроженијих пензионера.

Оно што смо такође урадили мимо званичне уредбе или препоруке које смо добијали од Владе Републике Србије је и набавка дезинфекционих баријера које смо поделили установама и продавницама где је била велика фреквенција људи.

Све ово је иза нас, заиста сам поносан као председник општине на све грађане наше општине на стрпљењу и поштовању свих донешених мера, посебно оне најстарије који су сво време били у својим кућама. Резултат тога је званичан податак од 3 заражена која смо имали регистрована и овај резултат је резултат свих вас који сте поштовали одлуке и уредбе које су донешене у претходна два месеца.

Ванредно стање је прошло, понедељак је нови радни дан. Ја ћу вас све замолити да се не опуштамо превише и да будемо опрезни. Вирус слаби, али то никако не значи да ће нестати од понедељка. Поштујте и даље све уредбе и препоруке здравствених радника. Желим вам добро здравље и још једном хвала свима на помоћи и подршци.