АПАТИН, СПОЈ И БАЛАНС ЕНЕРГИЈЕ ДУНАВА И МИРА РАВНИЦЕ

08.05.2020.

Поштоваоци Дунава, и свега што ова река собом носи, не би требало да на својој рути изоставе Апатин, град на северозападу Бачке. Познат по рибљем паприкашу и највећем бренду - пиву, дочекаће вас срдачно и са мноштвом тога што можете видети и у чему можете уживати. Овде ћете доживети савршен спој и баланс енергије ове велике реке и мира равнице.

- С једне стране обезбеђене су бројне могућности активно проведеног времена: лов, риболов, бициклизам, кануинг, јахање и друго, а с друге стране бескрајни видови одмора и релаксације, било да говоримо о wеллнесс и спа садржајима Бање Јунаковић, комплексима отворених базена, плажама или једноставним шетњама крај Дунава или по Специјалном резервату природе Горње Подунавље - почиње причу за еКапију директор Туристичке организације Апатин Немања Јовић.

Ни љубитељи историје неће остати ускраћени. Апатин нуди и својеврсно временско путовање, јер су његове улице испуњене бројним историјиским грађевинама културног, религијског или индустријског порекла, које чине савршен микс култура карактеристичан за Војводину.

- Почевши од Апатинске пиваре, која датира од 1756. године, преко аутентичне зграде општинске управе, пројектоване од стране Апатинца Ференца Рајхла, све до велелепног Православног храма, с почетка овог века - наводи Јовић.

Пролећни, летњи и дани ране јесени, идеални су да посетите апатинску општину. Многи туристи бирају понуду Бање Јунаковић, која је обогаћена, али ту су и они који пристижу јахтама и другим пловилима, јер Апатин располаже модерном наутичком марином.

- Апатин је приликом велике колонизације Немаца у Војводину, средином 18. века, био прихватни центар за све колонизоване који су касније населили и сам Апатин и друге крајеве Војводине, па је њиховим прецима наша општина изузетно атрактивна, јер на неки начин одавде потичу, због тога се бележи и значајан прилив туриста германског порекла из Немачке, Аустрије и других земаља Западне Европе, који воле да посете Музеј Подунавских Немаца, Цркву Узнесења Маријиног са раритетном скулптуром Црне Богородице, као и друга места - истиче Немања Јовић.

Апатин је општина у којој постоји значајан број туристичких и угоститељских манифестација, које током целе године привлаче туристе у ово место. Како наводи саговорник еКапије, ван сваке конкуренције су Апатинске рибарске вечери, које се одржавају почетком јула, када се у Апатину не могу наћи слободни лежајеви, а тражња за смештајем се прелива и на суседне општине и градове.

Прилика за упознавање лепота Србије

Јовић верује да ће се грађани Србије ове године у великом броју одлучити да летовање проведу у Србији, с обзиром на постојећу ситуацију.

- У случају обољевања од корона вируса, верујем да је изузетно тешко наћи се у страној држави, ослањајући се на њихов здравствени систем, вољу да се о странцима брину на исти начин као и о сопственим грађанима и на крају финансијске последице свега тога. Сматрам да је то већ довољан разлог који ће многе определити да одмор проведу у Србији - појашњава.

Каже да је ово фантастична прилика да се упознамо са сопственом земљом и да "разбијемо" неке предрасуде:

- Као студент туризма сам имао привилегију да пропутујем целом Србијом, и могу рећи да ми је слика о њој, захваљујући томе, у значајној мери измењена. Рецимо, имао сам најмања очекивања од Источне Србије, а која је својим природним лепотама вероватно и најлепши део наше земље. Једноставно треба све проћи и упознати, јер тако ћемо више и ценити своју земљу. На крају ту су и економски ефекти. Пандемија је негативно значајно утицала не економију свих земаља, па и наше, с тога сматрам да је и патриотски чин, овог лета новац оставити својим сународницима, угоститељима, предузетницима, агенцијама и пружаоцима других туристичких услуга.

И ТО Апатин спрема се за лето пред нама, које ће бити другачије у односу на прошле године. Ипак, бројне су непознанице око рестриктивних мера које ће се примењивати, па је незгодно поуздано говорити о конкретној стратегији, каже Јовић и додаје:

- Свакако треба бити припремљен, имати неколико различитих опција, а сигурно ћемо се ослањати на тражњу домаћих туриста и наше природно окружење, СРП Горње Подунавље и Дунав, јер боравак у природи сигурно неће бити ризичан. Тренутно смо у завршној фази припреме једне промотивне кампање, оријентисане ка домаћим туристима, и верујемо да ћемо већ од јуна месеца, са нормализацијом стања, имати појачану туристичку тражњу.

Александра Кекић