Повољнији кредити за привреднике и пољопривреднике

13.04.2017.

Надзорни одбор Развојног фонда АП Војводине усвојио је нове конкурсе за правна лица, предузетнике и регистрована пољопривредна газдинства.

С обзиром да су нове кредитне линије знатно повољније у односу на претходни период, презентација о овој теми одржана је у великој сали Скупштине општине Апатин како би се сви заинтересовани упознали са новом понудом. Процедура је поједностављена, а средства обезбеђења су значајно смањена.

Опширније о свему говорио је Милош Јовановић из Развојног фонда Војводине.

"У претходном периоду обишли смо свих 45 локалних самоуправа у Војводини и морам да похвалим данашњи одзив на презентацију овде у Апатину. Желео бих да напоменем да је у Развојном фонду ове године опредељено 20 милиона евра за развој пољопривреде и привреде. Имамо отворено укупно осам кредитних линија, три за развој пољопривреде, три за развој привреде и две линије за развој локалних самоуправа." - рекао је Јовановић.

"Када је развој пољопривреде у питању постоје две конкурентне кредитне линије. Једна се односи на куповину пољопривредног земљишта, а друга на инвестициона улагања у пољопривреду, где је грејс период од годину дана до две, а период отплате од пет до седам година. Каматне стопе су 1%, 2% и 3% у зависности од локалне самоуправе и степена њене развијености, односно из које локалне самоуправе апликант долази." - истакао је Милош Јовановић.Он је објаснио и да је код привредног кредита грејс период две године, а период отплате кредита пет година. Казао је да је у питању кредитна линија за већа инвестициона улагања са максималним одобреним износом од 100 милиона динара подносиоцу кредитног захтева. Баш као и код пољопривредних кредита, каматне стопе су од 1 до 3% у зависности од развијености локалне самоуправе, тј. из које локалне самоуправе апликант долази.