Одржана 19. седница општинског већа општине Апатин

31.03.2017.

На дневном реду 19. седнице Општинског већа општине Апатин нашло се 29 тачака дневног реда.

Након усвајања записника са претходне седнице, донесен је предлог одлуке о првим изменама и допунама одлуке о буџету општине Апатин за 2017. годину. Неки од разлога за доношење ове одлуке су преузимање послова ЈКП „Наш дом“, средства која су обезбеђена код Покрајинског секретаријата и друго.

На 19. седници ОВ донет је и предлог одлуке о трећим изменама одлуке о максималном броју запослених на неодређено време за сваки организациони облик у општини Апатин за 2015. годину. Предлог известиоца био је да се запослени из Месних заједница који су обављали комуналне послове преузму у ЈКП „Наш дом“ Апатин, сагласно законским одредбама, као и да се повећа број извршиоца за један у Предшколској установи „ Пчелица“ и у Слободној зони Апатин.

Ради регулисања радно правног статуса заменика секретара Скупштине општине Апатин, изнесен је предлога одлуке о измени и допуни одлуке о начину обављања функције председника општине, заменика председника оштине, председника Скупштине, заменика председника Скупштине, секретара Скупштине општине Апатин, а разматран је и извештаја о спроведеном референдуму о оснивању Месне заједнице у Ромском насељу. С обзиром на то да је референдум прошао, формираће се нова Месна заједница.

Чланови ОВ донели су предлог одлуке о грађевинском земљишту, а који говори о прописаним условима располагања грађевинског земљишта (давање права службености, издавање земљишта, механизми и начини доделе земљишта).

На седници је усвојен је предлог одлуке о постављању мањих монтажних објеката привременог карактера на јавним и другим површинама. Промена у односу на ранију одлуку огледа се у томе што ће се привремени монтажни објекти моћи постављати и на територијама које су у власништву приватних лица. Одлука ближе уређује планско постављање и издавање површина где је Општинско веће овлашћено да одређује локације где ће бити постављен привремени монтажни објекат.

На дневном реду се нашао и предлог закључка у предмету приговора доо Мајс Оџаци у вези изградње подног складишта у Сонти. Приговор је усвојен.

Општинско веће општине Апатин усвојило је и предлог закључка о одобравању извођења припремних радова на парцелама 7805/22 и7805/1 к.о. Апатин, а где ће се накнадно извршити постављање цевовода. Такође је усвојен предлог одлуке о висини економске цене услуга, као и решење о утврђивању цене услуга целодневног и полудневног боравка деце у Предшколској установи „Пчелица“ Апатин. Обавеза локалне самоуправе је утврђивање цена, а известилац је објаснио да цене остају исте као и у предходној 2016. години.

Чланови ОВ разматрали су прве измене годишњег програма пословања ЈКП „Наш дом“ Апатин за 2017. годину, а које се огледају у повећању набавке соли, набавке аутосмећара, јавне расвете, као и друге измене. Разматран је посебан програм за коришћење средстава из субвенција за 2017. годину ЈКП „Наш дом“ Апатин и планиране позиције за трошење субвенција. Такође, разматран је извештај о раду и финансијски извештај за 2016. годину, као и програма рада за 2017. годину Центра за социјални рад Апатин, Општинског културног центра, Народне библиотеке ,,Миодраг Борисављевић'', Туристичке организације Апатин, Установе за стручно оспособљавање одраслих и Црвеног крста Апатин.

Општинско веће разматрало је и план рада за 2017. годину са извршењем плана рада за 2016. годину Дома здравља Апатин, финансијски план за 2017. годину и завршни рачун 2016. године - остварење и план за 2016. годину. Између осталог, предложено је да се формира радна група која ће сагледати стање везано за проблеме у Дому здравља и Градској апотеци, те покушати решити дугогодишњи проблем.

На 19. седници ОВ усвојен је и извештаја о раду за 2016. годину, финансијски извештај самодоприноса од 3% и 1% и радне заједнице за 2016. годину, као и финансијски план самодоприноса од 3% и 1% и радне заједнице за 2017. годину Месне заједнице Апатин. Промена је да ће се на следећем избору за чланове Месне заједнице бирати до 11 чланова по већинском изборном систему, а до сада је било 15 чланова савета.

На дневном реду данашње седнице разматран је извештај о раду и финансијски извештај за 2016. годину, као и план рада и финансијски план за 2017. годину Месних заједница Пригревица, Сонта, Свилојево и Купусина.

Чланови већа донели су предлог годишњег програма мера и радова на смањењу ризика од поплава у 2017. години на територији општине Апатин, а такође и предлог одлуке о висини накнаде штете оштећеним лицима настале услед напада напуштених животиња, ради мирног решавања спора. Ова, увек актуена, тема на данашњој седници је донела 10 нових захтева.

Последња тачка дневног реда тицала се предлога решења у предмету Жалба Борић Драгане из Апатина, на решење Одељења за стамбено – комуналну делатност, заштиту животне средине, урбанизам, грађевинске и имовинско – правне послове број 352-77/2016 – ИВ/02 од 29.11.2016. године. Решење је поништено због непотпуно утврђеног чињеничног стања и враћа се на поновно одлучивање првостепеном органу.

Све тачке дневног реда 19. седнице ОВ општине Апатин једногласно су усвојене.