РЕШЕН ДУГОГОДИШЊИ МИЛИОНСКИ ДУГ АПАТИНСКЕ АПОТЕКЕ

19.10.2017.

У Дому здравља у Апатину одржана је конференција за новинаре поводом решења дугогодишњег проблема и дуговања које је ова установа имала због апотека. У питању је 5 апотека, 4 у селима и једна у самом Апатину. Укупан дуг који је локална самоуправа затекла од претходне власти износио је преко 55 милиона динара, а од Бранке Бајић, помоћника директора Дома здравља, сазнајемо да је најзад пронађено решење и да су постигнути најбољи могући услови, како за саму општину Апатин и Дом здравља, тако и за све запослене у апотекама.

- Затекли смо изузетно лоше стање у апотекама што се тиче дуговања. Дуг је износио 55 милиона и 600 хиљада динара. Апотекари су сви били неуговорени радници, финансирали су се из сопствене зараде. Оно што је прво урађено, у априлу месецу ове године, направљен је договор са добављачем коме смо највише дуговали. Договорен је репрограм за наредних 48 месеци. Локална самоуправа је стала иза тога и они ће сваког месеца да уплаћују рате. Након тога, заједно смо дошли до закључка да је набоље да издамо апотеке у закуп, а приходима од издавања олакшаћемо део дуга. Потписали смо уговор на 10 година са ,,Геленфармом'' из Београда, с тим да су услови уговора такви да закупац мора да задржи, поред апотеке у Апатину, и све четири апотеке у селима, све оне морају да раде у истој делатности. У периоду док траје уговор, не може доћи до затварања ни једне од апотека и сви радници који су тамо запослени морају се преузети, уз комплетан колективни уговор који су имали са Домом здравља. У наредном периоду, осим што смо им осигурали радна места, решили смо и питање плата запослених, а Дом здравља Апатин неће више никад бити у проблему што се тиче дуговања, закључила је Бранка Бајић.

У 5 апатинских апотека запослено је укупно 13 радника, од тога 2 дипломирана фармацеута и 11 фармацеутских техничара. Након што "Галенфарм" из Београда, са којим је уговор потписан, преузме апотеке, исте ће бити много боље опремљене и снабдевене. Овај уговор почиње да важи 01. новембра текуће године, а Бајићева за крај додаје да, након што се дуговања отплате у потпуности, следи период приходовања за општину Апатин од закупа апотека.

Поред решења проблема апотека који је наслеђен од претходне власти, побољшани су услови у здравству за пацијенте реновирањем санитарних чворова у ДЗ Апатин док су у чекаоницама постављени телевизори, реновирана је комплетна здравствена станица у Купусини, а средином године је набављено и ново санитетско возило