ОПШТА БОЛНИЦА У СОМБОРУ ДОБИЛА ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ЗА МЕДИЦИНСКУ ОПРЕМУ

07.08.2024.

Председница Покрајинске владе, Маја Гојковић, уручила је уговоре о додели бесповратних средстава за 72 здравствене установе. Међу њима, Општа болница „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору добила је 60.432.000,00 динара за набавку нове медицинске опреме.

-За целокупни систем здравствене заштите изузетно је важно што је Покрајинска влада и ове године определила средства здравственим установама, чиме се обезбеђује њихово боље функционисање, изјавила је Гојковић. Додели уговора присуствовао је и др Милан Попов, Покрајински секретар за здравство.

Средства додељена Општој болници Сомбор биће употребљена за набавку:

  1. Дигиталног мамографа са томосинтезом — Овај уређај ће омогућити бољу дијагностику и мању изложеност зрачењу, замењујући аналогни мамограф стар 15 година.
  2. Ендоскопа за колоноскопије и гастроскопије — За унапређење дијагностике дигестивног тракта и колоректалне хирургије.
  3. Холтера за ЕКГ и крвни притисак — Ова опрема ће омогућити континуирано праћење срчаних и крвних притисака, са могућношћу умрежавања са терцијарним установама.
  4. Инфузионих пумпи и грејача крви — За потребе операционог блока и јединица интензивне неге, омогућавајући тачно дозирање инфузионих раствора и лекова.
  5. Замене и надоградње PACS система — За архивирање радиолошких слика и конфигурисање ISSA PACS радних станица, чиме се обезбеђује боља обрада и чување снимака.

Директор Опште болнице Сомбор, др Драган Растовић, захвалио се на додељеним средствима, истичући значај континуираног планирања и улагања у нову медицинску опрему. -Сваке године планирају се приоритети у набавци нове и занављању постојеће медицинске опреме. Током године често долази до потребе за хитним, непланираним интервенцијама на поправци медицинске опреме које значајно утичу на текући план, додао је Растовић.

Извор РТВ и Радио Дунав