ЗАВРШЕНЕ 59. АПАТИНСКЕ РИБАРСКЕ ВЕЧЕРИ

10.07.2023.

Протекла четири дана Апатин је мирисао на паприкаш и пржену рибу. Градом је из дана у дан пролазила река људи са свих страна региона, „Апатинка“ се скоро па није гасила како би се сви заинтересовани посетиоци провозали Дунавом и погледали град са реке, бројне редакције су снимиле сате и сате материјала, а утисак је да Трг Николе Тесле није био довољно велик за све да уживају у наступима Саше Матића, Ане Бекуте и Хари Мата Харија.

Традионалне вештине аласа, које чува ова менафестација, такође су протекле са великим интересовањем. Такмичење у спортском риболову „Златна рибица“ на рукавцу окупио је велики број такмичара са обе стране Дунава, прва три места заузели су Атила Ханак, Дамир Спасић и Антал Јашков, а награде им је уручила председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

На још једној алаској манифестацији која се одржава у оквиру Апатинских рибарских вечери "Златна бућка", у организацији УСР "Буцов", најуспешнији су били Томо Јозефчак и Ведран Ижа, са 21,2 кг улова сома и највећом рибом од 13,65 кг, други су били Медић Горан и Дамир Банда са 15.25 кг улова, а трећи Жељко Ракић и Владимир Мандић са 6.7 кг.

На "Купусинској чарди" је одржана трка чамаца "Апатинаца". До сада сигурно најбројнија манифестација са 50 пријављених такмичара. У трци чамаца самаца најбржи је био Богдан Белић, другопласирани је био Игор Ковачић, а трећи је био Игор Алексић.

У трци двојаца која је бројала 24 пријављене посаде до финала се стизало кроз квалификације. У четири квалификационе групе, где су у финале директно ишли победници група и још два финалиста, смо добили мерењем времена. У тој трци најбржи су били Милош Ракас и Горан Ожеговић, другопласирани су били Зоран Дубајић и Милорад Кузмић, а трећи Љубиша Мркобрада и Симо Медић.

За крај, за нај пецароша године проглашен је Апатинац Раде Сердар.

Златни котлић Апатина и прво место у кувању апатинског рибљег паприкаша освојио је Миливој Миливојевић из Шајкаша, друго место и сребрни котлић ове године припао је Звонку Барићу (Хрватска), а треће место и бронзани котлић освојио је Зоран Топрек, такође из Хрватске.

Локална самоуправа се захваљује организаторима на успешном презентовању општине Апатин, као и свим нашим суграђанима који су још једном показали да су велики домаћини. Честитке свим учесницима у многобројним дисциплинама, а наравно посебне честитке победницима. Здрави били, видимо се и догодине.