ОБЕЛЕЖЕН ДАН НАУКЕ НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ

11.07.2022.

Поводом Дана науке и рођења Николе Тесле, у великој сали Општинског културног центра, уприличена је додела признања за 62 ученика, који су за протеклу школску години добили 65 награда.

Свечаности доделе признања, претходило је предавање на тему „Промиција науке и наука у школи“ које су одржали проф. Др Марија Бошњак Степановић, професор на педагошком факултету у Сомбору на Катедри за природне науке и сарадница Центра за развој образовања „Планета“ из Сомбора и Сања Балаћ, докторант и предавач на Педагошком факултету у Сомбору на Катедри за природне науке и једна од оснивачица Центра за развој образовања „Планета“ из Сомбора.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ доделила је признања најбољим ученицима основних и средњих школа Општине Апатин.

– Преко 60 ученика је ове године награђено у областима науке и спорта. Желим да данас честитам најбољима међу вама, то су ученици генерације и носиоци Вукових диплома које смо и ове године богато наградили. Треба да увек имамо на уму да општина Апатин подржава и промовише науку и успехе младих. Пре свега, ту су стипендије за средњошколце које једини у овом округу уопште нудимо, и сви наши средњошколци који постижу одличне успехе имају могућности да добију стипендије. Ту су и стипендије за студенте, имамо преко 150 студената који сваки месец добијају стипендију у износу од 9.000 динара. Надам се да ћете се пронаћи у неким од ових подстицаја и наставити да постижете резултате какве сте постизали на понос читаве општине, ваших породица и наставника, школа наше општине. Честитам вам и желим успех у даљем школовању, рекла је честитајући ученицима на успесима председница општине Дубравка Кораћ и додала да жели да их замоли да, као Никола Тесла, никада не престану да верују да унапређујући себе могу да промене свет.

Одбојкашка екипа Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“ Апатин, добила је признање за остварени резултат на 9. СОШОВ-у. Признање од општине Апатин су добиле Уна и Ања Добријевић, Милана Берар, Дуња Мирић, Милица Дураковић, Теодора Јокић, Горана Зорић, Тамара Бјелотомић, Тијана  Мирић, Ања Човић. Девојке су као награду добиле поклон сет који чине блутус слушалице, блутут звучник и powerbank-екстерну батерију.

Из исте школе, посебна признања су добили Никола Поповић за освојено прво место на републичком такмичењу из историје и Стефан Мандић за освојено треће место на републичком такмичењу ученика школа подручја рада шумарство и обрада дрвета – рачунарска графика. Они су као награду, поред „поклон сет-а“ који су добили остали награђени ученици њихове школе, добили плакету и ручни сат.

Рукометна екипа ученика ОШ „Младост“ Пригревица добила је признања за освојено прво место на 9. СОШОВ-у, а екипу су чинили Душан Зекић, Јован Остојић, Јован и Петар Димић, Бошко Рајшић, Лука Боројевић, Борислав Јеринић, Милош Милисављевић, Александар Арбутина, Владо Кривошија, Раде Штулић и Вук Ковјенић.

Ученици ОШ „Жарко Зрењанин“ Апатин примили су пет признања и то Михајло Стојановић за освојено треће место на републичком такмичењу у шаху, Леа Кокаи за освојено прво место на републичком такмичењу у шаху, Сара Батинић за освојено друго место на републичком такмичењу – књижевна олимпијада, Ђорђе напијало за треће место на републичком такмичењу из географије и Милица Занзе за освојено прво место на 9. СОШОВ-у у категорији физичког васпитања – атлетика.

Награде за остварене резултате добили су и ученици Музичке школе „Стеван Христић“ из Апатин и то Софија Ракић за освојену прву награду на републичком такмичењу из клавира, Шара Молнар за освојену прву награду на републичком такмичењу из кларинета, Немања Србљанин, за освојену другу награду на републичком такмичењу – флаута, Ализ Фридрик за освојену другу награду на републичком такмичењу – кларинет, Петер Молнар за освојену другу награду на републичком такмичењу – труба, Софија Цветићанин за освојену трећу награду на републичком такмичењу – клавир, Нанрод Чорба за освојену трећу награду на републичком такмичењу – кларинет, на фестивалу другу награду је освојили Ева Фридрик – саксофон, док су трећу награду на фестивалу освојили чланови камерни састава клинтет тамбуре Милан Кртинић, Лана Крстин, Валентина Декан, Дијана Гладић и Теодора Јакшић. Никола Боговић награђен је за освојену прву награду на фестивалу и другу награду на републичком такмичењу из кларинета. Жолт Молнар је награђе за освојену прву награду на фестивалу и другу награду на републичком такмичењу свирајући тромбон, док је Уна Баста свирајући флауту, награђена за освојену прву награду на фестивалу и другу награду на републичком такмичењу.

На недељној свечаности награђени су и носиоци Вукове дипломе и то ОШ „Жарко Зрењанин“ Апатин Маша Рајић, Војин Медић, Александра Пекан, Даница Марковић, Крсман Лука Кршић, Сара Петровић, Мила Врачар и Сташа Зорић, ОШ „Јожеф Атила“ Купусина Лара Кујунџић, ОШ „Иван Горан Ковачић“ Сонта Зорана Мујадин и Лана Крстин, Гимназија и стручна школа „Никола Тесла“ Радмила Ћопић. Награђени ученици основних школа су добили повељу и 10000 динара, док је награђена ученица средње школе уз повељу добила сат и 15000 динара.

Награђени ђаци генерације за протеклу школску годину су испред ОШ „Жарко Зрењанин“ Апатин Михајло Цвијановић, ОШ „Јожеф Атила“ Купусина Река Рижањи, ОШ „Киш Ференц“ Свилојево Лена Ивановић, ОШ „Младост“ Пригревица Вук Ковјенић, ОШ „Иван Горан Ковачић“ Сонта Сара Бутковић, Музичка Школа „Стеван Христић“ Чангор Гужвањ, Гимназија и стручна школа „Никола Тесла“ Ања Добријевић и Техничка школа са домом ученика Дејан Брдар. Награђени ученици основних школа добили су плакету и новчану награду од 20000 динара, док су ђаци средњих школа уз плакету добили 25000 и лаптоп.

У име награђених ученика захвалио се Никола Поповић, ученик трећег разреда Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“.

– Наш главни мотив за постизање оваквих резултата је проширивање постојећих и стицање нових знања, али наравно да су награде добродошле и да нам пријају. Желео бих да се, у своје и име свих награђених ученика, захвалим нашој општини која препознаје таленте и упехе и награђује их, не само једнократним наградама, већ и ученичким стипендијама. Искрено се надам да ће се ова традиција награђивања и постизања успеха на такмичењима наставити и убудуће, рекао је Никола Поповић.

Након церемоније доделе диплома најбољим ученицима, у галерији „Меандер“ је отворена интерактивна изложба „Спектри“ и биће доступна до 21. јула. Изложба „Спектри“ посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује. Настала је као део прославе Међународне године светлости, у организацији UNESCO током 2015. године, а којој се придружио и Центар за промоцију науке.